PODOBOJÍ

11.12.2023

Prosím nemějte mi to za zlé, ale dnešní spontánní zátiší nešlo pominout. Chléb a víno! Vyfotila jsem, a snad touto asociací nikoho nepohorším. Opravdu mám v úctě akty křesťanské víry, nakonec přece "přijímání pod obojí způsobou" prosazoval již náš milý Mistr Jan Hus. Sice jeho hlavním zápasem, kvůli kterému zemřel, byla náprava morálky tehdejší katolické církve, ale on i jiní kazatelé již v patnáctém století vysluhovali Večeři Páně s chlebem (hostií) a vínem.
Mnohokrát jsem krájela chléb vlastoručně upečený a bezkvasový k této církevní příležitosti.

I tady je Jan Hus:

Dneska je advent, jeho půlka již za námi, a každý rok tak nějak kolem mého svátku připadajícího na 14.12. peču cukroví. Včera jsem si udělala těsto na ořechy a dnes pekla. Vytáhla jsem své silikonové formy (za ně bych klidně udělila Nobelovu cenu, je to stejně úžasný výmysl jako tavná pistole!!!). Formy stačí otočit a půlky upečených "ořechů" jsou venku. Nepolámal se ani jeden. Vyrobila jsem si kousky těsta ke vtlačování do formiček pouhým nakrájením těsta. To mi připomíná nakrájený chléb. A jak jinak, u hezké práce popíjím vínečko. Chléb a víno. K tomu se z repráčků line hudba, dnes příjemné varhanní Lipské chorály.

Rovnou jsem v mezidobí pečení ušlehala krém do ořechů a za chvíli je slepím dohromady a uložím, část vložím do připravené krabičky rodičům, až tam zítra (stejně jako dnes, pozítří, popozítří.... ) půjdu.

Vánoce mám moc, moc ráda. A ráda je prožívám v klidu. Proto jsou všechny dárky již dva týdny zabalené a připravené ve skříni, nemusím již vstupovat do přeplněných obchodů, pokud nechci, ... jen pro nutné potraviny (zatím nenakupuji přes Košík či Rohlík, neb jsem četla zprávičky o vykořisťování zaměstnanců, je-li to pravda?, a mám za druhé zdravé nohy). No a průběžně uklízím, a peču jen málo, pak se chystám s vnoučaty na Ruské kolo a na trhy s vánočním punčem, a vůbec, je mi moc fajn.

Ještě k těm ořechům. Recept mám, jak jinak, od maminky, a nevyměnila bych ho za žádný jiný. Už čtyřicet let. Těsto: 200g strouhaných ořechů, 200g másla, 200g cukru a 200g mouky. Mouka, to může být oříšek, neb není nikdy stejná! Navíc já si melu zrní v mlýnku doma, takže je mouka vždy celozrnná a chová se malinko jinak než běžná hladká mouka z obchodu. Nicméně se problém s různou kavlitou mouky vyřešil výše zmiňovanými silikonovými formami.
A krém? Stejný jako ten náš jsem nikdy nikde neviděla, ale je úžasný! Ve vodní lázni ušleháte tři vejce, 130g cukru a 70g kakaa. Zvlášť se ušlehá 250g másla, do něhož se postupně vmíchá vychladlý krém z plotny. A je to! Kdo má rád, může si slepené ořechy pocukrovat moučkouvým cukrem. To já nedělám, líbí se mi přiorozená barva sušenek s hnědou "obroučkou". Ale dnes kvůli fotce malilinko cukruji.

Hotovo. Je poslepováno a cukroví již odpočívá v chladu. Krém zbyl, stejně jako každý rok. Myslím, že jednou jsem vařila krém jen z dvoutřetinové dávky, ale to jen jednou. Zbylý krém vždy schovám do lednice a použiju na vánoční chlebíček nebo dort... nebo to jednoduše do vánoc sníme, krém je totiž moc lahodný!

A tím nekončím. Ořechů jsem upekla přesně 103. A když jsme dnes tak trochu na křesťanskou notu (nakonec Vánoce jsou křesťanským svátkem), podotknu, že biblický žalm č. 103 je moje srdcovka. Kdyby všichni lidé takto jako žalmista David zpokorněli a byli vděční... za život sám, za lásku, za všechny možnosti, které láska dovolí, kdyby se všichni starali o stav svého srdce - bylo by na světě líp. Kdo chcete, poslechněte písničku, u které se moje duše rozechvívá a nalézá spojení s Bohem, se sebou samotnou a se vším, co je kolem mne.     ...     Jsem nic, a jsem všechno.