MAKRELA A VEGETARIÁNSTVÍ
Nedávno jsem při hodnocení svého ročního působení na webnode učinila povzdech, že nejvíce píšu o módě, pak různé ptákoviny pod "Zamyšlením", a o zdravém životním stylu nic.
Tak dnes jdu do toho.
Otevřeně přiznávám, jsem vegetariánka cca 15 let. V těch uplynulých patnácti letech jsem jednou (asi před třinácti lety) snědla kousek velikonočního bio kohoutka v restauraci ve Svatém Janě pod Skalou, pak jsem jednou shltla cestou na zkoušku s kapelou bagetu, v níž jsem pozdě objevila kousky masa, a pak jsem u sestřenky na Moravě požila kuřecí polévku. Neměla jsem to srdce odmítnout. Moje pětasedmdesátiletá sestřenka ví, že jsme oba doma vegetariáni, a tak připravila smažený květák místo řízku, a pak ten kuřecí vývar. Vývar není maso :)
Zvládám to výborně. Až do letošního léta - podzimu.
Na jaře mi dle krevních odběrů sdělili nedostatečnost funkce štítné žlázy. Hned mě napadlo, ano, jód a ryby! Už jsem listovala googlem a hledala v okolí rybáře s bio rybičkami, no, nenašla, a při brouzdání rybami jsem se rozplakala. Vždyť ty rybky mají očička, to já nemůžu... Po získání více informací jsem objevila, že jód a ryby a jiné potravinové snahy moji žlázu ve funkci nepodpoří. Tak nic, a spokojeně žiju dál. Ovšem nyní, na kontrole na očním, s ne zcela pozitivní prognózou, mám otázku, jak podpořím zdravý zrak...? Co pro to mohu udělat? "Dvakrát třikrát týdně tučnou rybu", to byla odpověď mladé lékařky. Nebo jíst doplňky stravy.
Omega-3 mastné kyseliny jsou nejvíce v rybách. Pokud je (ty kyseliny) koupíte v kapslích, jsou opět vyrobené z ryb. Takže rybičky, museli jste umřít. Prašť jako uhoď. No a ještě existují doplňky vyrobené z mořských řas, zatím ve výsledku zkoumání na netu pro mne výrazně lépe vychází ten živočišný olej.
Takže, dnes jsem v Bille koupila makrelu, ale bez očiček! A ostatní ukáže čas... názor je přeci možné měnit, ne?